Młóto browarne wykorzystywane w żywieniu zwierząt

19 lutego 2024
Kategorie: Produkcja zwierzęca
post-image

Produkcja piwa jest to proces złożony, generujący szereg produktów ubocznych. Jednym z produktów ubocznych jest młóto browarniane czyli pozostałość po warzeniu piwa, która zyskuje na znaczeniu jako cenny składnik paszowy dla zwierząt. Proces warzenia piwa zaczyna się od wyboru wysokiej jakości jęczmienia. Jęczmień jest następnie poddawany procesowi maceracji, gdzie skrobia jest hydrolizowana, a enzymy uwalniają cenne składniki odżywcze. Następnie jęczmień fermentuje, a po zakończeniu tego procesu jest suszony.

 

Jaki skald ma młóto

Skład młóta zależy od rodzaju jęczmienia i procesów produkcji. Znajdą się w nim takie składniki jak białko, włókno, tłuszcze oraz skrobia. Białko jest ważnym elementem budulcowy w organizmie zwierząt natomiast włókno wspomaga perystaltykę jelit. W skład białka znajdującego się w młócie wchodzi istotny aminokwas jakim jest lizyna. Lizyna u drobiu oraz trzody chlewnej jest aminokwasem limitującym. Oznacza to, że ilość białka znajdującego się w dawce pokarmowej jaka zostanie pobrana i ulegnie procesowi wchłaniania w jelicie cienkim przewodu pokarmowego u tych gatunków zwierząt jest zależna od pokrycia zapotrzebowania na ten aminokwas. Warto dodać, że aminokwasami limitującymi u drobiu są również metionina oraz treonina. Natomiast u trzody chlewnej metionina, treonina i tryptofan. Tłuszcze występujące w młócie browarnianym stanowią cenny rezerwuar energetyczny, który może być wykorzystany w celu dostarczenia energii do prawidłowego przebiegu procesów komórkowych. Obecność tłuszczu może korzystnie wpływać na przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Skrobia, która również jest obecna w młócie, jest źródłem węglowodanów odznaczających się dużą strawnością w przewodzie pokarmowym.

Wykorzystanie jako pasza dla zwierząt

Młóto browarniane jest coraz częściej wykorzystywane w produkcji pasz dla zwierząt, szczególnie dla bydła, świń i drobiu. Jego wysoka zawartość białka sprawia, że jest istotnym źródłem aminokwasów niezbędnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju zwierząt. Dodatkowo, obecność błonnika wpływa korzystnie na procesy trawienne, poprawiając efektywność przyswajania składników odżywczych. Badania naukowe sugerują, że dodatek młóta browarnianego do diety zwierząt może przyczynić się do poprawy ich zdrowia. Witaminy z grupy B, obecne w młócie, wspierają układ nerwowy, podczas gdy pierwiastki, takie jak magnez i cynk, są kluczowe dla utrzymania zdrowych kości i zębów. Białko zawarte w młócie jest istotne dla wzrostu i rozwinięcia mięśni. Obecność błonnika wpływa korzystnie na procesy trawienne, co może skutkować lepszym wykorzystaniem składników odżywczych.

Udział młóta browarnianego w dawce pokarmowej u jagniąt wykazał brak negatywnego wpływu na masę ciała i wartość rzeźną. W zamian za to dodatek młóta wpłynął na zwiększenie udziału ważnych dla zdrowia człowieka jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mięsie. Podczas dwóch badań przeprowadzanych na świniach wykazano, że młóto browarniane może być skutecznym źródłem białka i energii w diecie świń, co wpłynęło korzystnie na przyrost masy ciała i skład ciała zwierząt. Sprawdzając wpływ młóta browarnianego na wydajność i zdrowie bydła. Zauważone, że może być ono użytecznym składnikiem w diecie bydła, dostarczając białka i błonnika, co może przełożyć się na poprawienie trawienia a co za tym idzie, efektywność żywienia.

Dodatkowym atutem wykorzystania młóta browarnianego w żywieniu zwierząt są aspekty ekonomiczne i ekologiczne. Przemysł piwowarski generuje duże ilości młóta, a jego wykorzystanie w produkcji pasz ogranicza ilość odpadów. To podejście wpisuje się w ideę zrównoważonego rozwoju, redukując negatywny wpływ produkcji na środowisko.

Perspektywy wzrostu wykorzystania w żywieniu zwierząt

Pomimo obiecujących perspektyw, istnieją wyzwania związane z wykorzystaniem młóta browarnianego w żywieniu zwierząt. Stabilność składników odżywczych, przechowywanie oraz kwestie smakowe mogą wpływać na skuteczność i akceptację tego składnika w diecie zwierząt. Dalsze badania nad optymalnymi metodami przeróbki młóta mogą przynieść innowacyjne rozwiązania.

Młóto browarniane, będące efektem ubocznym procesu warzenia piwa, jest obiecującym składnikiem paszowym dla zwierząt hodowlanych. Jego stosowanie przyczynia się nie tylko do poprawy zdrowia zwierząt, ale także do redukcji odpadów przemysłowych i promocji zrównoważonego wykorzystania zasobów. Dalsze badania nad optymalnym metodami produkcji i stosowania młóta w żywieniu zwierząt przyczynią się do pełnego wykorzystania jego potencjału w przemyśle paszowym.

Rozalia Kowal
SKN Żywienia Zwierząt
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Kategorie
Tagi
ASF
CTR
FOR
JCB
KPS
OZE
TMR
TUW
TUZ
ule
VAT
ZUS
Archiwum